Säg det med en hatt

En bra modeaccessoar, det är hatten! Idag finns det grymt många olika hattar att välja mellan. Du behöver hitta rätt hatt för din ansiktsform, så att den blir snygg på! Trots allt kan samma hatt se bra ut på en person men inte riktigt kommunicera samma känsla av personlighet på nästa. Och det är OK eftersom det finns en perfekt hatt för varje ansiktsform och personlighet.

Innan du frågar hur du hittar rätt hatt måste du först fråga dig själv "Vilken typ av ansiktsform arbetar jag med?"

Att veta hur man hittar en hatt för din ansiktsform har två viktiga delar. Mät först ditt huvud med hjälp av ett måttband eller något flexibelt. En hörlursset eller laddarsladd skulle till även fungera för att gå runt omkretsen av ditt huvud som ett mjukt måttband. Den andra delen av att hitta rätt hatt är att ta hänsyn till formen på ditt ansikte och förstå vilka stilar av hattar som kan accentuera dina bästa egenskaper.

Långt ansikte

För dem med ett långt ansikte kan en hatt med låg krona och breda brätter hjälpa till att förkorta ansiktets längd. En fedora med en kort krona och ett brett brätte, en Pork Pie-hatt eller en bredbrättad solhatt är bra alternativ för att förkorta den potentiellt överdrivna effekten av ett långt ansikte. Undvik mössor av just denna anledning.

Runt ansikte

Det är lätt att komma ihåg vad man ska ha på sig med ett runt ansikte. Luta dig mot hattar med exakt motsatta egenskaper – här fungerar kantiga, snarare än rundade, stilar bäst. För personer med ett runt ansikte hjälper hattar med en låg krona och ett brett brätte att förlänga ansiktet och ge det ett mer kantigt utseende. En fedora eller en trilby med bred brätte eller en hög topphatt eller hög kronhatt är bra alternativ.

Fyrkantigt ansikte 

Ett fyrkantigt ansikte har fördelen av starka, kantiga ansiktsdrag, som kan överdrivas för mycket med hattar som har liknande vinklar. För att undvika overkill, mjuka upp dem lite med en hatt med rundade linjer då det kan hjälpa till att balansera ansiktet. En fedora med en rundad krona, en bucket-hatt eller en bredbrättad solhatt för kvinnor kan fungera bra.

Hjärtformat ansikte

Ett hjärtformat ansikte, precis så som det låter, har bäst nytta av en hatt med medelhögt brätte som är bredare i botten då det hjälper till att balansera ansiktets proportioner. Hattar som en basebollkeps, gubbkeps eller fedora fungerar bra. Det beror på att en snygg, avklippt brätte eller vinkel kommer att deaccentuera vidden av ditt övre ansikte och smalheten i din käke. Du kommer att se bäst ut i hattar med brett brätte, western- och cowboyhattar, solhattar eller hattar som skär över pannan, för att förkorta den potentiellt överdrivna effekten av ett långt ansikte. 

Ovalt ansikte 

Ett ovalt ansikte anses vara den idealiska ansiktsformen och kan bära nästan alla hattstilar. Människor med ovala ansikten kan välja mellan en mängd olika hattstilar, inklusive fedoras, solhattar och bredbrättade hattar.

Diamantformat ansikte

För ett diamantformat ansikte kan hur du bär hatten vara lika viktigt som vilken hatt du bär. Eftersom ett diamantansikte har en bredd runt den övre delen av huvudet och en smalare käklinje, kan en hatt längre bak på huvudet minska risken för ett förkortat ansikte. Välj en mössa eller pull-on som du kan styla längre bak eller något med en ytlig krona, som en pork pie hatt.

2 Mar 2023